E-mail

06 53 22 59 08

Contact

voor burgers, bedrijven en openbaar bestuur

ecologische economie

Loket Groene Transitie

Oproep 90 hoogleraren aan Tweede Kamer

Zet in op een groene economie.

In een open brief aan de Tweede Kamer presenteren de hoogleraren 12 concrete aanbevelingen.

24-04-2017 18:02 | De open brief werd gepubliceerd in Trouw.

Schone economie

De hoogleraren stellen dat de wereld met het klimaatakkoord van Parijs heeft gekozen voor duurzame energie, terwijl Nederland nog diep geworteld zit in de fossiele economie. Volgens de hoogleraren is dit de grote uitdaging voor Nederland in de aankomende decennia. “Nog steeds bungelt Nederland onderaan de Europese ranglijst wat betreft duurzame energie, en van alle Europese landen staat Nederland momenteel het verst van zijn duurzame energiedoelstelling af. Dit moet snel veranderen”, stellen de hoogleraren in de open brief.

De hoogleraren doen via de open brief een dringend beroep op het nieuwe kabinet om te investeren in een nieuwe, groene en inclusieve economie. Hier is in de aankomende jaren ten minste € 200 mrd voor nodig, volgens de hoogleraren.

12 aanbevelingen uit hun oproep

  1. Benoem een minister voor Energie en Klimaat.
    De eerste taak van deze minister is het opstellen van een klimaatwet, waarin de klimaatdoelstellingen expliciet zijn vastgelegd.
  2. Zet in op brede fiscale vergroening.
    De vervuiler betaalt’, moet het uitgangspunt worden.
  3. Voer een CO2-heffing in, met een reële prijs voor CO2.
    Volgens de hoogleraren heeft het CO2-emissiehandelssysteem te weinig prikkels in zich om de CO2-uitstoot in Nederland te verlagen. De CO2-heffing zou wel een effectief beleidsinstrument zijn.
  4. Renoveer woningen naar energieneutraal.
    Wij stellen twee maatregelen voor. Ten eerste het uitbreiden van de Nationale Hypotheek Garantie, zodat investeringen in energieneutrale woningen daar ook onder vallen”, aldus de hoogleraren. “Ten tweede het verstrekken van een aanloopsubsidie van 2 miljard voor het energieneutraal maken van particuliere woningen. Gemiddeld is zo’n energieneutrale oplossing nog 40 procent te duur.”
  5. Stimuleer grootschalige opwekking van duurzame energie.
    De hoogleraren stellen een verdubbeling van de huidige subsidiepot van de SDE+-regeling voor.
  6. Sluit de 5 resterende kolencentrale uiterlijk in 2020.
    “Er is een breed maatschappelijk en politiek draagvlak voor het sluiten van de kolencentrales. Hiermee daalt de CO2-uitstoot in Nederland significant en halen we de CO2-reductiedoelstelling van 25 procent in 2020, ten opzichte van 1990”, stellen de hoogleraren.
  7. Voer een kilometerheffing in.
    Betalen voor autogebruik is een wereldwijd trend en ook in Nederland onvermijdelijk. Daarom biedt het invoeren van een kilometerheffing kansen: “Omdat het gedifferentieerd kan worden ingevoerd, naar plaats en tijd, en naar verbruik en uitstoot van de verschillende voertuigen.”
  8. Stimuleer regionale campussen.
    Om innovatie op het gebied van verschillende duurzame thema’s te stuwen.
  9. Maak duurzaamheid onderdeel van het onderwijs.
    Om kinderen voor te bereiden op een duurzamere wereld.
  10. Creëer juridische experimenteerruimte.
    De hoogleraren stellen dat er tientallen wetten en regels zijn die een duurzame transitie in de weg staan. Ze pleiten dan ook voor experimenteerruimte om deze wetten en regels te versoepelen of tijdelijk buiten werking te stellen.
  11. Kom met adequate oplossing voor de aardbevingsschade in Groningen.
  12. Ontwikkel een duurzaam investeringsfonds voor bedrijven.
    De hoogleraren pleiten voor een fonds van (in eerste instantie) € 2,5 mrd, speciaal voor duurzame innovaties binnen het bedrijfsleven.
Daarom
© 2021 Ebbe Rost van Tonningen - Alle rechten voorbehouden